«Είναι πολύ σκληρό να τον βλέπεις να κλαίει στα αποδητήρια. Όποιος λέει ότι δεν παίζει για τη φανέλα είναι ηλίθιος«, δήλωσε ένας συνετριμμένος Ντιέγκο Μαραντόνα στη συνέντευξη τύπου μετά την επώδυνη ήττα με 4-0 και αποκλεισμό της εθνικής Αργεντινής από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γερμανίας (El Pais).
Δυστυχώς η ποδοσφαιρική μας… θεολογία δεν δικαιώθηκε. Μετά τον ευαγγελισμό του Messi-ανισμού και την αγιογραφία για το Χέρι του Θεού, ο εν λόγω θεός αρχικά… κοιμήθηκε και στον χθεσινό αγώνα αποκαθηλώθηκε, ή τουλάχιστον απομυθοποιήθηκε.
Βλέποντας τα πράγματα πιο ψύχραιμα και σφαιρικά, παρόμοια φθίνουσα πορεία είχαν συνολικά οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής σε αυτό το μουντιάλ. Ξεκινώντας τη φάση των «16» με 6 ομάδες (Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή), έναντι 5 της Ευρώπης, και συνεχίζοντας με 4 από τις πρώτες στα προημιτελικά, οι πιο αισιόδοξοι πρόβλεπαν εξέλιξη του μουντιάλ α λα Κόπα Αμέρικα! Παρ’ όλα αυτά, απέτυχαν να προκριθούν τα μεγάλα φαβορί, Βραζιλία και Αργεντινή, και μόνο η μικρή Ουρουγουάη (που επικράτησε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτυ της μαχητικής Γκάνας) έμεινε να υπερασπιστεί την ποδοσφαιρική τιμή και τις ελπίδες εκατομμυρίων φιλάθλων από το Ρίο Γκράντε ως τα στενά του Μαγγελάνου.
Αν και κάτοχος 2 παγκοσμίων κυπέλλων πολύ πίσω στο χρόνο (1930 και 1950), η μικρή πατρίδα του Μάριο Μπενεντέτι και του Εντουάρντο Γκαλεάνο τις τελευταίες δεκαετίες παραγκωνίστηκε σε ρόλο κομπάρσου στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους πανίσχυρους γείτονες, Βραζιλία και Αργεντινή. Αντιγράφω ένα όμορφο απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του δον Γκαλεάνο, «Καθρέφτες«, σχετικά με το ένδοξο παρελθόν του ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης και την επιρροή του στην κοινωνία και την πολιτική (βλ. και αφιέρωμα Click-news).
Το χορτάρι θέριευε στα άδεια γήπεδα.
Οι ποδοσφαιριστές σε εξέγερση: οι Ουραγουανοί παίκτες, σκλάβοι των ομάδων τους, ζητούσαν απλά να αναγνωρίσουν τα αφεντικά τους την ύπαρξη του συνδικάτου τους, και το δικαίωμα να υπάρχει. Η απαίτηση ήταν απόλυτα δίκαιη, γι’ αυτό και ο κόσμος στήριζε τους απεργούς, παρόλο που ο καιρός περνούσε, και κάθε Κυριακή δίχως ποδόσφαιρο ήταν αβάσταχτη και βαρετή.
Τα αφεντικά δεν έκαναν πίσω, και περίμεναν να λυγίσουν οι ποδοσφαιριστές από την πείνα. Όμως οι παίκτες ήταν ανένδοτοι. Τους βοήθησε κυρίως ένας λιγομίλητος άνδρας με το παράδειγμά του : ο Ομπντούλιο Βαρέλα, ένας μαύρος παίκτης με φαρδύ μέτωπο, οικοδόμος και σχεδόν αναλφάβητος, που δεν λύγισε από την τιμωρία, και που ανασήκωνε όσους έπεφταν κι εμψύχωνε τους κουρασμένους.
Ένα χρόνο αργότερα (1950) κέρδισαν το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.
Η Βραζιλία, ο οικοδεσπότης, ήταν το αναμφισβήτητο φαβορί. Είχε νικήσει την Ισπανία με 6-1 και τη Σουηδία με 7-1. Η ετυμηγορία έλεγε πως η η Ουρουγουάη θα ήταν θύμα που θα θυσιαζόταν στο βωμό του τελικού αγώνα. Κι αυτό συνέβαινε, η Ουρουγουάη έχανε, διακόσες χιλιάδες άτομα ούρλιαζαν στις κερκίδες, όταν ξαφνικά ο Ομπντούλιο , που έπαιζε με πρησμένο αστράγαλο, έσφιξε τα δόντια. Κι εκείνος που ήταν πρωτοστάτης στην απεργία, πρωτοστάτησε πάλι, φέρνοντας μια ανέλπιστη νίκη.
Ο περίφημος τελικός έλαβε χώρα στο στάδιο Μαρακανά, στις 16 Ιουλίου 1950. Τότε που «Οι ετοιμοθάνατοι καθυστέρησαν το θάνατό τους και τα μωρά βιάστηκαν να γεννηθούν» όπως γράφει ο Γκαλεάνο σε άλλο απόσπασμα του βιβλίου του. Παρά τα προγνωστικά, τις 200.000 φανατικών υποστηρικτών της στις αχανείς κερκίδες και το γεγονός ότι προηγήθηκε 1-0, η Βραζιλία τελικά ηττήθηκε με 2-1. Ο αντίκτυπος για την απώλεια του Παγκοσμίου Τροπαίου ήταν τότε τεράστιος. «Την προηγουμένη δεν κοιμήθηκε κανείς. Την επομένη δεν ήθελε κανείς να ξυπνήσει». Κάποιοι έφτασαν, αγγίζοντας την υπερβολή, να παρομοιάσουν αυτή την εθνική τραγωδία με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για την Ιαπωνία...
Σε ένα Μαρακανά κατάμεστο όσο ποτέ, συνέβη κάτι παράλογο: ένα αφηνιασμένο νούμερο 5, ψηλός, με στενούς ώμους, το κεφάλι περήφανα σηκωμένο, τίναζε τη φανέλα του και έτρεχε στο γήπεδο φωνάζοντας: «Ακολουθήστε με!».
Περιοδικό El Gráfico
Ο Ομπνούλιο Βαρέλα (1917 – 1996), επωνομαζόμενος και El Negro Jefe (Ο Μαύρος Αρχηγός) είναι από τις πιο μεγάλες και εμβληματικές μορφές του ουρουγουανικού ποδοσφαίρου. Έπαιξε σε διάφορες ομάδες, με σημαντικότερη την Πενιαρόλ, με την οποία κατέκτησε 6 πρωταθλήματα. Ήταν αρχηγός της θρυλικής εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 στη Βραζιλία. Στο τελικό – στον οποίο αρκούσε και η ισοπαλία στον μεγάλο αντίπαλο για να κατακτήσει το τρόπαιο – ο Βαρέλα ξεχώρισε με την απόδοσή του και την εμψύχωση των συμπαικτών του. Έπαιξε και στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1954 στην Ελβετία, αν και ήταν πια 37 χρονών – ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που είχε λάβει ως τότε μέρος σε τελικά μουντιάλ. Ήταν και πάλι μεταξύ των καλύτερων παικτών και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να φτάσει η ομάδα του ως τα ημιτελικά. Σοβαρά τραυματισμένος στον προηγούμενο αγώνα ο Βαρέλα δεν μπόρεσε να αγωνιστεί απέναντι στους πανίσχυρους Μαγυάρους με αποτέλεσμα η Ουρουγουάη να ηττηθεί 4-2 από την υπερομάδα του Πούσκας.
Εκτός από χαρισματικός αθλητής, ο Βαρέλα ήταν πολιτικοποιημένος και συνδικαλισμένος. Πρωτοστάτησε στη μεγάλη απεργία του 1948-1949, με αποτέλεσμα οι παράγοντες της ομάδας του να προσπαθήσουν να τον μεταγράψουν στο εξωτερικό. Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950 καταξιώθηκε ως ζωντανός θρύλος και λαϊκός ήρωας της Ουρουγουάης.
Η σημερινή εθνική Ουρουγουάης έχει ηγέτη έναν ξανθό γαλανομάτη, τον Ντιέγκο Φορλάν. Στα 31 του ο Φορλάν έχει 67 συμμετοχές και 27 γκολ με την εθνική της πατρίδας του, και είναι από τους καλύτερους παίκτες της Ατλέτικο Μαδρίτης. Σε αυτό το μουντιάλ είναι ο πιο αναγνωρίσιμος και διακεκριμένος παίκτης της σελέστε, έχοντας πετύχει και 3 γκολ.
Το εντυπωσιακό γκολ του Φορλάν με εκτέλεση φάουλ στον προημιτελικό με τη Γκάνα.
Γι’ αυτό, μετά τον άδοξο αποκλεισμό της αλμπισελέστε, η νέα «γραμμή» είναι υπέρ της… σκέτης σελέστε, για κατάκτηση του μουντιάλ αντί των πρώην αποικιοκρατών και δανειστών αντιπάλων της!
Ωραία ανάρτηση, με πληροφορίες, επίκαιρη, χωρίς μεγαλοστομίες. Τη διάβασα και άκουσα ευχάριστα.
Καλό βράδυ.
@Άλεξ. Φιλιππάκης
Ευχαριστώ κι εγώ για την επίσκεψη και τα καλά λόγια.
Καλή βδομάδα και καλό φινάλε του μουντιάλ!
θα σε απογοητεύσω Τσαλ, αλλά κατά βάθος είμαι φράου! 🙂
Δε βαριέσθε σύντροφε. Και εγώ που πίστεψα την κουλοχέρα JP Morgan και πόνταρα στην Αγγλία τι κέρδισα;
(και ΔΕ μου πάει να υποστηρίξω τη Γερμανία με τίποτε, και οι Ισπανοί μου είναι αντιπαθείς)
Ευτυχώς, φεύγω διακοπές – καλό κουράγιο!
@Κροτ
Φράου; Όχι πλέον φρόιλαϊν; Μάιν γκοτ! Και σαν να μην έφτανε αυτό, δορυφόρος του τευτονοπρωσικού μιλιταρισμού; Ράους!
@Ουν
Αυτά έχει η σπέκουλα. Προφανώς κάτι κέρδισες στα δευτερεύοντα στοιχήματα και πας τώρα να καταθέσεις τα κέρδη σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους. Νόμιμο μπορεί να είναι, ηθικό όμως; Όπως λέει και ο σ. Έλιξ, αν ο καπιταλισμός είχε ηθική θα την… πουλούσε!
Τσαλ, δεν υπάρχουν φρόυλάινεν, μόνο φράουεν. όλες είμαστε φράου, λοιπόν.
Κι εγώ είμαι όσο φράου δεν φαντάζεσαι, χα χα χα!
Θα ήθελα δε να σου θυμίσω ότι οι χερρ Μαρξ, Ένγκελς και Μπρεχτ ήσαν τεύτονες επίσης. Τευτόνισσα ήτο και η φράου Λούξεμπουργκ!
Όστις Τεύτων (ή φίλα προσκείμενος), δεν είναι απαραίτητα και μιλιταριστής!
Δικεόρε Ουν (μου άρεσε αυτό, το κλέβω), γιατί δεν στηρίζεις Γερμανία; Επειδής είσαι γκάσταρμπάιτερ?! 😛
[ε, όχι και Αγγλία ρε συ! όχι δα!]
Δυο τρία πραματάκια, γιατί παλιά ασχολιόμουν πολύ με το άθλημα, τώρα το έχω κόψει μαχαίρι…-σημεία των καιρών!
Καταρχάς συγχαρητήρια για το αφιέρωμα στον Ομπντούλιο Βαρέλα, είναι σημείο αναφοράς γενικά για την Ουρουγουάη, όχι μόνο ποδοσφαιρικώς… Σωστά στέκεσαι εκεί και όχι στους Γκίτζια και Σκιαφίνο, που σκόραραν τα δύο γκολ του τελικού και έγιναν σούπερ-σταρ και στην Ευρώπη.
Δυστυχώς (ή ευτυχώς), δεν είναι λίγοι οι Ουρουγουανοί που πιστεύουν σοβαρά ότι το Παγκόσμιο του 1950 είναι ότι σημαντικότερο πέτυχε η χώρα από ανεξαρτησίας της.
Κάποιος πρόεδρος της χώρας είχε δηλώσει ότι «η χώρα είναι οι κάτοικοι και το ποδόσφαιρό της»…
Οι Ουρουγουανοί είχαν ομαδάρα τουλάχιστον μέχρι το ’70. Ακόμα και η σούπερ Βραζιλία το 1970 δεν την απέκλεισε εύκολα. Το 1954 οι σούπερ Ούγγροι είχαν την βοήθεια της διαιτησίας. Το 1966 ήταν θύμα διαιτητικής σφαγής. Αν θυμάμαι καλά, σε κάποια άλλα Κύπελλα δεν συμμετείχε -ενώ είχε ομαδάρα- για λόγους συμπαράστασης στην Αργεντινή που δεν της έδιναν την διοργάνωση, ή απεργιών των παικτών της.
Ποτέ δεν ήταν όμως τα καλά παιδιά και δυστυχώς με την παγκοσμιοποίηση του αθλήματος έπεσαν θύματα μαζί με την Αργεντινή, μιας απίστευτης προπαγάνδας, λες και ήταν αυτοί μόνο που έπαιζαν σκληρά και βρώμικα και οι υπόλοιποι (δλδ Βραζιλία και μεγάλες ευρωπαϊκές) ήταν παρθένες. Αυτήν της FIFA, που κατηγορούσε ο Μαραντόνα, ο Σούστερ και ο Σόκρατες, και η οποία αν πέρναγε από το χέρι της θα έφτιαχνε τα παγκόσμια κύπελλα με την συμμετοχή της πάντα υπερευνοημένης Βραζιλίας και 4-5 ευρωπαϊκών ομάδων…Η χώρα αυτά τα χρόνια της προπαγάνδας συνέχιζε να βγάζει μεγάλα παιχτρόνια που αν ήταν από άλλο κράτος θα τύγχαναν παγκόσμιας προβολής. Μεγαλύτερο παράδειγμα ο μεγας Έντσο Φραντσέσκολι.
Και κάτι άλλο. Ήταν οι πρώτη ομάδα που έκανε τους Ευρωπαίους στους Ολυμπιακούς του ’24 και του ’28, να συνειδητοποιήσουν ότι οι Λατινοαμερικάνοι τους ξεπερνούν κάπου: στο ποδόσφαιρο. Τότε για πρώτη φορά έγιναν στην Ευρώπη η τρίπλα-ποδιά, το ενα-δύο και το ανάποδο ψαλίδι (που σύμφωνα με τον Γκαλεάνο πάντως στην Αμέρικα Λατίνα πρώτη φορά το έκανε Χιλιάνος).
ΥΓ: Συγγνώμη για το μέγεθος, αλλά με ενθουσίασε η αναφορά στον Ομπντούλιο…
@Φράου Ζάουερκράουτ
Δεν είπα ότι όλοι οι Γερμανοί είναι μιλιταριστές, τους κρυπτογερμανοτσολιάδες είχα στόχο!
Η Λούξεμπουργκ για την ακρίβεια ήταν Πολωνοεβραία που πήρε τη γερμανική υπηκοότητα για να διαφύγει των διώξεων του φασιστικού καθεστώτος της Πολωνίας κατά εβραίων και κομμουνιστών.
Σε τελική ανάλυση, φράου, φρόιλαϊν, χερ κλπ είναι αστικές προσφωνήσεις! Εμείς διακρίνουμε μόνο συντρόφους και πολίτες!
Πάρε και λίγο… Αλέξανδρο Νιέφσκι μπας και αποβάλεις τις φιλοτευτονικές του συμπάθειες!
@Juan
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου, εγώ είμαι μάλλον υποχρεωμένος για το μεγάλο σχόλιο. Κι εγώ είχα χρόνια να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρα και άρχισα πάλι πρόσφατα ανακαλύπτοντας την κοινωνική το διάσταση και, εν δυνάμει, την επαναστατική του δυναμική.
Η Ουρουγουάη ήταν πραγματικά αδικημένη και παραγκωνισμένη εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος, παρά τις εμφανείς απουσίες της και τον αναμφισβήτητα ισχυρό αντίπαλο, δεν παρέλειψε να βάλει το χεράκι της και η… παράγκα της FIFA. Όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο, στο καθοριστικό δεύτερο γκολ της Ολλανδίας – και ενώ η Ουρουγουάη είχε υπεροχή στην αρχή του Β’ ημιχρόνου – που κατακυρώθηκε στον Σνάιντερ είναι καθαρά οσφάιντ ο Φαν Πέρσι. Ακόμα και αν δεν ακούμπησε τη μπάλα είχε προφανώς συμμετοχή και επηρεάζε τη φάση. Θυμίζω ότι σε παρόμοια φάση ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Βαλντές της Παραγουάης εναντίον της Ισπανίας. Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε σε τελικό ανάμεσα σε δύο ευρωπαϊκές ομάδες, πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε μουντιάλ που διεξάγεται εκτός Ευρώπης. Όπως παρατηρεί εύστοχα ο κομαντάντε, κάτι τέτοιο θα είναι ένας τελικός αποχρωματισμένος και αντιϊστορικός από καταβολής του αθλήματος.
H κοινωνική του διάσταση και η όποια δυναμική του, έχει μειωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες αφού το χρήμα έχει κυριεύσει τα πάντα. Δεν υπάρχουν ομάδες εμβλήματα τάξεων όπως παλιότερα.
Στην Λατινική Αμερική υπάρχουν ακόμα διακριτά όρια σε κοινωνικές διαφορές που γίνονται ορατές μέσω του αθλήματος οι οποίες σιγά-σιγά μειώνονται, ακολουθώντας τον δρόμο της Ευρώπης.
Από την άλλη η Ευρώπη με την σειρά της ακολουθεί το παράδειγμα της Αμερικα Λατίνα αφού μεγαλύτερη φτώχεια και καταπίεση και έλλειψη κοινωνικών διεργασιών/εξελίξεων σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια άνοδο του ενδιαφέροντος για το τόπι.
Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια…Αλλά και στη Γερμανία ή την Ιταλία που είναι τρελαμένοι…
Είναι το τραγουδάκι του Γιώργου Ζήκα «Κερκηδόνες». Τα εξηγεί όλα σε λίγες αράδες…
Τσαλ, όχι και ζάουερκράουτ! Το μισώ το λάχανο!!!
[κι είμαι και ηττημένη σήμερα… κλαψ!]
@Χουάν
Από τι στιγμή που τα οικονομικά μεγέθη στο (επαγγελματικό) ποδόσφαιρο αυξήθηκαν σε σημείο που ο προϋπολογισμός της Ρεάλ ή της Τσέλσι να πλησιάζει το ΑΕΠ ενός μικρού αφρικανικού κράτους, είναι φυσικό επακόλουθο τα φαινόμενα που περιγράφεις. Τα δε έσοδα των μεγάλων ομάδων δεν προέρχονται τόσο από τα εισιτήρια όπως παλιά όσο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις διαφημίσεις. Οι «πελάτες» των μεγάλων κλαμπ δεν είναι μόνο αυτοί που πάνε στο γήπεδο να δουν τα παιχνίδια αλλά και όσοι τα βλέπουν από την τηλεόραση και όσοι αγοράζουν τα διαφημιζόμενα προϊόντα πάνω στις φανέλες των παικτών.
@Κροτ
Εντάξει, φάε τότε τα αγαπημένα σου… λαχανάκια Βρυξελλών!
[…] […]