24 Μάη 1981. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Εκουαδόρ Jaime Roldós σκοτώνεται όταν το υπηρεσιακό ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνει πιάνει φωτιά στον αέρα και συντρίβεται. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει πάρει ήδη πολλά προοδευτικά μέτρα προς όφελος του λαού του, αμφισβητώντας την παντοδυναμία των «αυλαρχών» της ηπείρου και των πολυεθνικών εταιριών. Λίγο πριν το ύποπτο αεροπορικό δυστύχημα είχε διώξει από τη χώρα του πράκτορες των ΗΠΑ και ετοιμαζόταν να προωθήσει προς ψήφιση νέο νόμο «περί υδρογονανθράκων» που θα άλλαζε τη σχέση της χώρας με τις πετρελαϊκές εταιρίες.
Η είδηση συγκλόνισε όλο τον πλανήτη. Οι Λατινοαμερικάνοι έγιναν έξω φρενών. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε ολόκληρο τον κόσμο διακήρυσσαν με πύρινα γράμματα: «Δολοφονία της CIA!»
30 Σεπτέμβρη 2010. Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα μεταφέρεται υποβασταζόμενος στο νοσοκομείο, έχοντας δεχτεί επίθεση με χημικά κατά τη διάρκεια στάσης δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίες κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Κίτο και άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Η ζωή του προέδρου κινδυνεύει καθώς ο θάλαμος του νοσοκομείου στον οποίο μεταφέρεται πολιορκείται…
Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα δείχνει αποφασισμένος και ακατάβλητος. Ο λαός είναι πολύ καλύτερα οργανωμένος. Το πραξικόπημα κατά τη γνώμη μου είναι χαμένο.
Φιντέλ Κάστρο
Για άλλη μια φορά η ιστορία… θα δικαιώσει το θρυλικό κομαντάντε. Μετά από 12 περίπου αγωνιώδεις ώρες, ο στρατός παραμένοντας πιστός στο νόμιμο πρόεδρο του Εκουαδόρ θα τον απελευθερώσει και θα τον φυγαδεύσει – ενώ σφαίρες καρφώνονται και στο θωρακισμένο αυτοκίνητο που τον μεταφέρει. Συνολικά η εξέγερση θα αφήσει πίσω της 8 νεκρούς και πάνω από 270 τραυματίες.

Πλήθος λαού στους δρόμους του Κίτο γιορτάζει την επιστροφή του προέδρου, την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος
Πρόσχημα της εξέγερσης… κάποιες «περικοπές επιδομάτων» των αστυνομικών. Ενώ η αλήθεια είναι πως οι μισθοί των αστυνομικών όπως και όλων των πολιτών έχουν αυξηθεί αισθητά μέσα στα 4 χρόνια που κυβερνά ο Κορέα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο πίσω από την ανατρεπτική ενέργεια. Οι ΗΠΑ δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την εκλογή ενός ακόμα επίδοξου Τσάβες, που επαναδιαπραγματεύτηκε συμβάσεις με πολυεθνικές εταιρίες, αύξησε μισθούς και κοινωνικές παροχές και απομακρύνθηκε από τη σφαίρα επιρροής τους. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το κλείσιμο της αεροπορικής βάσης της Μάντα πέρσι, ενώ τα «γεράκια» έπαιρναν υπό τον έλεγχό τους 7 νέες βάσεις στην Κολομβία. Φυσικά δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Όπως αποκαλύπτει το διαφωτιστικότατο άρθρο της Eva Golinger, από το 2008 βορειοαμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει στην αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες του Ισημερινού, υπονομεύοντας την κυβέρνηση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της πρέσβειρας Heather Hodges, επονομαζόμενης «Her Excelency», με πλούσια προϋπηρεσία στο γραφείο (αντι)κουβανικών υποθέσεων, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και τη Μολδαβία, καθώς και ΜΚΟ όπως οι USAID και NED, γνωστά παραμάγαζα του θείου Σαμ σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Εκτός από κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη της αντιπολίτευσης χρηματοδοτήθηκαν ακόμα και ιθαγένικα κινήματα, όπως το Pachakutik.
Η δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος στη Λατινική Αμερική μέσα σε 15 μήνες δείχνει πως η περίπτωση της Ονδούρας δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Η επέμβαση σε μια μικρή και φαινομενικά ασήμαντη γεωστρατηγικά χώρα της Κεντρικής Αμερικής είχε κατά κάποιο τρόπο το χαρακτήρα «άσκησης» ώστε να επαναληφθεί σε μια μεγαλύτερη χώρα του σκληρού αντιϊμεριαλιστικού πυρήνα της περιοχής.
Πριν μια βδομάδα το κόμμα του Τσάβες κέρδισε μεν τις βουλευτικές εκλογές, με σημαντικές απώλειες δε, σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης αλλά και του διαρκούς διαβρωτικού ρόλου τηε ξενοκίνητης αντιπολίτευσης. Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Βολιβία του Μοράλες και την Παραγουάη του Λούγο. Σήμερα (3/10) διεξάγονται προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία (βλ. αναλυτική προεκλογική ανταπόκριση του Camino). Όλα δείχνουν πως η πρώην αντάρτισσα Dilma Roussef, από το κόμμα του απερχόμενου προέδρου Λούλα ο οποίος δεν μπορούσε να ξαναθέσει υποψηφιότητα, θα πετύχει μια μάλλον άνετη νίκη. Εκεί δεν υπάρχει άμεσος φόβος πραξικοπήματος καθώς το κυβερνόν Εργατικό Κόμμα (ΡΤ) πήρε μεν μέτρα υπέρ των ασθενέστερων τάξεων, αλλά ταυτόχρονα δεν αμφισβήτησε τα προνόμια των πολυεθνικών ούτε διατάραξε τις καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης.
Όπως καταλήγει στο άρθρο του για την αποτίμηση των εκλογών της Βενεζουέλας o Michael Albert υπάρχουν δύο κίνδυνοι για τις αριστερές κυβερνήσεις, ανάλογα ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν. Αν ακολουθήσουν τον πιο ριζοσπαστικό δρόμο των σαρωτικών αλλαγών, κινδυνεύουν από την αντίδραση που θα προκαλέσουν στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αν ακολουθήσουν τον πιο μετριοπαθή δρόμο των μεταρρυθμίσεων, κινδυνεύουν να συμβιβαστούν τόσο που να χάσουν την ευκαιρία για πραγματική αλλαγή.
H λύση που προτείνουμε εμείς:
Μπράβο αδελφέ μου!
Εξαιρετικό το σημερινό σου ποστ για τα της προσφιλούς
Νοτίου Αμερικής. Νομίζω ότι πλέον τα Κελαηδίσματα πρέπει
να μεταφράζονται και στα Ισπανικά!
Υ.Γ. Θα πρόσθετα όμως κάτι ακόμα. Το ..διήμερο πραξικόπημα της 11ης Απριλίου του 2002 στην Βενεζουέλα.
Ευχαριστώ αδερφέ!
Ένας μεγαλεπίβολος στόχος είναι η αναπαραγωγή των αναρτήσεων στη γλώσσα του Θερβάντες και η αύξηση της αναγνωσιμότητας στον ισπανόφωνο κόσμο. Μέχρι να υλοποιηθεί, συμβιβαζόμαστε με την αυτόματη μετάφραση του Google – δεν είναι και τόσο κακή!
μια καλή μεταγραφή θέλεις (έναν ισπανόφωνο συντάκτη, τώρα που σε αφήσαν και μόνο σου τα άλλα πουλιά) και όλα γίνονται!
Ακούγοντας την είδηση στο βραδινό δελτίο του ΑΝΤ1, ήταν μια αποκάλυψη…ο ΑΝΤ1 περιέγραφε μια εξέγερση του λαού του Ισημερινού ενάντια σε έναν πρόεδρο που πήρε μέτρα λιτότητας!!! Δε σωζόμαστε από πουθενά Τσαλ, από πουθενά!!!
@μπαλονρόσο
Δυστυχώς έχει παρέλθει η μεταγραφική περίοδος. Μια έμμεση λύση είναι η αυτόματη μετάφραση του Google για τις αναρτήσεις με… διεθνές ενδιαφέρον και αντίχτυπο, η οποία όπως διαπίστωσα δεν είναι καθόλου κακή.
Όσο για τα νέα των 8 των μεγάλων καναλιών, θυμάμαι ότι τον περσινό Ιούνη όταν έγινε το πραξικόπημα στην Ονδούρα – το οποίο έλαβε και μεγαλύτερη δημοσιότητα, δικαιολογημένα – είχε πει η Καρχιλάκη στο MEGA ότι… ο ίδιος ο πρόεδρος Σελάγια είχε καλέσει το στρατό να επέμβει επειδή το ανώτατο δικαστήριο δεν δέχτηκε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε, και αφού δεν τα βρήκαν, ο στρατός τον ανέτρεψε! Όσο για τον ΑΝΤ1, ας μην έχουμε παράπονο, την άλλη βδομάδα αρχινάει το… Next Top Model!
…και το άρθρο του Mark Weisbrot στη Guardian συμφωνεί ότι η απόπειρα στον Ισημερινό αποτελεί δεύτερη πράξη του έργου που είδαμε πέρσι στην Ονδούρα.
Ecuador’s Correa haunted by Honduras
Αααα! Λες η επανάσταση να έρθει απο Λατινική Αμερική;
Μόλις μάθω ισπανικά θα σε μεταφράζω εγώ και τζάμπα ε; χιχι
(εξαίρετικο άρθρο, χαραμίζεσαι στα μπλόγκια, να βρεις εφημερίδα τάχιστα!)
@HoraFeliz
Η επανάσταση ήδη λαμβάνει χώρα στη ΛΑ!
Ευχαριστώ για τα συγχαρίκια, αλλά υποθέτω η προτροπή ήταν μαύρο χιούμορ. Σε τόσο χαλεπούς καιρούς που επαγγελματίες δημοσιογράφοι απολύονται ή υποχρεώνονται σε περικοπές αποδοχών…
… και ένα ενδιαφέρον σχετικό ρεπορτάζ του RussiaToday:
[…] αν ήταν «απόπειρα πραξικοπήματος» ή «στάση» τα όσα διαδραματίστηκαν στο Εκουαδόρ τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη. […]