Ένα νέο οικολογικό έγκλημα σχεδιάζεται να συντελεστεί στην χιλιανή Παταγονία, γη των περήφανων Μαπούτσε και περιοχή μεγάλης οικολογικής σημασίας για τον πλανήτη. Παραθέτουμε παρακάτω – σε δική μας μετάφραση – το άρθρο του Ricardo Duch, που πρωτοδημοσιεύτηκε στην El Pais, αλιευμένο από το δίκτυο Tlaxcala.
Επί αιώνες, η διαδοχή δεκάδων αυτοκρατόρων και περισσότερων από 10 εκατομμυρίων εργατών που πέθαναν σ’ αυτή τη δουλειά, χρειάστηκαν για την κατασκευή του Μεγάλου Σινικού Τείχους. Μερικοί λένε πως είναι τόσο μεγάλο που οι αστροναύτες το βλέπουν από τα παραθυράκια τους – άλλοι το αμφισβητούν.
Από την προηγούμενη εβδομάδα [το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 15/5, σ.τ.μ.], με την έγκριση πέντε τεράστιων φραγμάτων στο Αϊσέν, στην χιλιανή Παταγονία, προβλέπονται μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια, πλημμύρες σε χιλιάδες εκτάρια. Και ένα δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, με μήκος μεγαλύτερο από 2.300 χιλιόμετρα, πλάτος 100 χιλιόμετρα και, ανά 400 μέτρα, ένας γιγάντιος πυλώνας ύψους 70 μέτρων. Ένα τείχος δασικής αποψίλωσης, με μήκος όσο από τη Βαρκελώνη στη Βαρσοβία, 20 φορές πιο πλατύ και 10 φορές πιο ψηλό από το Σινικό Τείχος.
Μια ουλή που σχεδίασε, και πάνω στην οποία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις δυνάμεις και τον ενθουσιασμό της, η ισπανική επιχείρηση ηλεκτρισμού Endesa. Μια πληγή για τον πλανήτη από τις αρχές που επέτρεψαν την πρώτη ιδιωτικοποίηση της Endesa (επί κυβερνήσεως Φελίπε Γκονθάλεθ), που ολοκλήρωσε ο Αθνάρ και ο Θαπατέρο χάρισε στην Enel, ελεγχόμενη από τον αυτοκράτορα Μπερλουσκόνι.
Μια τρομερή χαρακιά που διαιρεί δυο κόσμους: όσων γνωρίζουν και θέλουν να ζούνε με σεβασμό για τη φύση και των αυτοκρατόρων που κυβερνούν σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα.
Ο γνωστός Χιλιανός συγγραφέας, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής Λουίς Σεπούλβεδα, που φυλακίστηκε και βασανίστηκε από την χούντα του Πινοτσέτ, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Στην επιστολή αναφέρει ότι μερικά χρόνια πριν, επιχειρήθηκε ένα άλλο οικολογικό έγκλημα στην ίδια περιοχή. Μετά την ψήφιση του διαβόητου νόμου περί ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων της Χιλής [βλ. σχετικά το σχετικό αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «Πωλείται ζωή»], μια πολυεθνική εταιρία προσπάθησε να εκτρέψει την κοίτη 3 ποταμών που εκβάλουν στο μεγάλο φιόρδ του Αϊσέν, αποστερώντας έτσι πολύτιμο πόσιμο νερό για τους κατοίκους, τα ζώα και την ύδρευση των καλλιεργειών της περιοχής. Ο σκοπός ήταν να κατασκευάσει 3 υδροηλεκτρικά εργοστάσια που θα εφοδίαζαν ένα εργοστάσιο αλουμινίου, μια από τις βιομηχανίες που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον και σπαταλούν τεράστιες ποσότητες νερού.
Οι περίπου 40.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής φυσιολογικά ξεσηκώθηκαν, αλλά τότε ο Υπουργός Οικονομίας, Σέρχιο Ροντρίγκες Γκρόσι, δήλωσε υποτιμητικά ότι 40.000 άτομα, με μακροοικονομικούς όρους, ισοδυναμούν με… κανέναν.
Οι 40.000 «Κανένες» όμως ενώθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα «Κανένες» από όλο τον κόσμο, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους και πολιτικά συνειδητοποιημένους αρκετά ώστε να θέλουν να είναι πρώτα πολίτες και μετά καταναλωτές. Στην ενημερωτική καμπάνια κατά του καταστροφικού έργου για τη φύση και τους ανθρώπους συνέβαλε και η ταινία του Σεπούλβεδα Corazon Verde (Πράσινη Καρδιά), η οποία βραβεύτηκε στο φεστιβάλ της Βενετίας. Τελικά η περήφημη «επένδυση των 7 δισ. δολαρίων» υποχρεώθηκε να εγκαταλειφθεί.
Ωστόσο, πρόσφατα ξεκίνησε μια νέα απόπειρα για να καταστρέψει μια από τις τελευταίες αμόλυντες περιοχές του πλανήτη: το μεγαλεπίβολο πρότζεκτ «HidroAysén». Αυτό προϋποθέτει την αποψίλωση 23.000 εκταρίων (έκταση όσο 23.000 γήπεδα ποδοσφαίρου!) παρθένου δάσους για να κατασκευαστούν τα φράγματα και το νέο ηλεκτρικό δίκτυο. Η -ελλειπής- περιβαλλοντολογική μελέτη της HidroAysén εγκρίθηκε τελικά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες στις 26 Απριλίου, μετά από παρέμβαση του ισχυρού αξιωματούχου του Υπουργείου Οικισμού, Νικολάς Τεράσας, του οποίου τον επιχειρηματία αδερφό συμφέρει εξαιρετικά η πραγματοποιήση του έργου, καθώς είναι ο ιδιοκτήτης μεγάλων εκτάσεων γης στην γύρω περιοχή.
Η επιστολή του Σεπούλβεδα καταλήγει ως εξής:
Περισσότερο υλικό: www.Patagoniasinrepresas.cl (web) Patagonia sin Represas (Facebook) http://twitter.com/sinrepresas (Twitter)Στο εγγύς μέλλον μια δική σας προτομή θα έχει θέση στο πάνθεον των βλοσυρών Χιλιανών πρώην προέδρων, και όταν ο επιφορτισμένος με την καθαριότητα θα σας αφαιρεί τη σκόνη με ένα φτερό, εξαρτάται από εσάς αν αυτός ο άνθρωπος θα πει με θαυμασμό: «Ξεσκονίζω την προτομή ενός πρώην προέδρου που έσωσε την Παταγονία από την καταστροφή», ή αν απλά θα προσπεράσει από απόσταση αρνούμενος να ξεσκονίσει τη μορφή του καταστροφέα μιας από τις πιο όμορφες και παρθένες περιοχές του πλανήτη. Από εσάς εξαρτάται, κύριε Πρόεδρε.
ΥΓ: Δημοσιεύτηκε αρχικά στο Sierra Maestra
η ανάρτησή σας ….με ταξίδεψε…..στη θέα μιας σημαίας….»ΝΓΚΟΥΝΕΛ»…..κόκκινη με ένα λευκό πεντάκτινο στο κέντρο.
Όμορφα πράματα αγγελικά πλασμένα από τον Πινιέρα, αλλά εδώ πρέπει να πούμε κάτι.
Το ήξεραν ότι θα τα ξεπουλήσει όλα, γιατί τον ψηφίζανε?
Πίστευαν μήπως ότι θα αλλάξει τις (παρόμοιες) πολιτικές της (πιο ύπουλης λόγω ιστορίας και ιδεολογίας) Concertacion?
Πριν από μερικούς μήνες στην ίδια περιοχή έκοψε το επίδομα θέρμανσης (η περιοχή είναι υποπολική).
ΥΓ: Κάπου πήρε το μάτι μου ότι ο Sepulveda θα έρθει στην Ελλάδα σύντομα.
@Σίρο Ρεδόνδο
Ευχαριστώ καλέ σύντροφε για τα καλά λόγια.
Υποθέτω και αυτή η σημαία ξυπνάει έντονες συγκινήσεις
http://www.crwflags.com/fotw/flags/xu.html
@Juan
Γιατί εδώ τα ίδια δεν γίνονται; Βγάζουν τα γκάλοπ σκιώδη πρωθυπουργό τον… Σαμαρά! Οι λαοί γενικά έχουν κοντή μνήμη, εφόσον δεν έχουν – σε επαρκή βαθμό – εκπαιδευτεί να σκέφτονται ταξικά.
Ο Σεπούλβεδα πράγματι θα είναι στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη (16/6) για εκδήλωση του Ινστιτούτου Θερβάντες. Την ίδια μέρα θα εμφανιστεί και ένας αξιόλογος νεότερος συγγραφέας, ο Μεξικάνος Ιγνάσιο Παδίγια. Βλ. πλήρες πρόγραμμα Ciclo Literario.
Για να δούμε http://www.kaosenlared.net/noticia/pueblo-chileno-vence-paralizan-obras-megaproyecto-hidroelectrico-hidro
Κερδίθηκε μια μάχη, αλλά όχι και ο πόλεμος. Το τοπικό εφετείο αποδέχτηκε ως εκδικάσιμο το αίτημα για προσωρινή αναστολή των εργασιών λόγω αντικανονικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την έγκριση του έργου. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το Tribunal Supremo (τον Άρειο Πάγο της Χιλής) σε 6-7 μήνες, σύμφωνα με την El Pais. Αυτά σχετικά με τα φράγματα. Ακολουθεί ανάλογο προτσές σχετικά με την τοποθέτηση των ηλεκτρικών πυλώνων.
[…] τα σχέδια. Το ίδιο κατάφεραν οι κινητοποιήσεις και στην Παταγονία, αφού και το περιβάλλον, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν […]