Επιστροφή του κεντρώου Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) στην εξουσία μετά από 12 χρόνια στο Μεξικό, με νεοεκλεγμένο πρόεδρο τον 45χρονο Ενρίκε Πένια Νιέτο. Με καταμετρημένο πάνω από το 94% των ψήφων, ο Νιέτο επικρατεί με περίπου 38% επί των κυριότερων αντιπάλων του, του υποψηφίου της αριστεράς Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (31,7%) και της επικεφαλής του απερχόμενου δεξιού ΡΑΝ, Χοσεφίνα Βάσκες Μότα (25,4%).
Ο «τηλεγενής» υποψήφιος του PRI – του κόμματος που κυβέρνησε αδιάληπτα από το 1929 έως το 2000 – φαίνεται ότι έπεισε τους Μεξικάνους, στις εκλογές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία (62%), ότι είναι νέο άφθαρτο πρόσωπο και δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα στα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και τη διαφθοράς του παρελθόντος. Ωστόσο, η νίκη του είναι λιγότερο ευρεία από ότι περίμενε το επιτελείο του, χάνοντας με μεγάλη διαφορά την περιφέρεια της Πόλης του Μεξικού από την αριστερά καθώς και τις πολιτείες του Μορέλος και του Ταμπάσκο, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένος να κάνει συμβιβασμούς για να κυβερνήσει.
Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, Λόπες Ομπραδόρ, απέφυγε να κάνει σχόλια μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα την Τετάρτη. Στις προηγούμενες εκλογές είχε χάσει στο νήμα την προεδρία (με διαφορά μόλις 0,56%) από τον υποψήφιο του ΡΑΝ Φελίπε Καλντερόν και δεν δέχτηκε το αποτέλεσμα καταγγέλοντας για νοθεία. Αν και ισχυρίστηκε ότι η προβολή των κομμάτων στις εκλογές δεν ήταν ισότιμη, δεσμεύτηκε ότι θα συμπεριφερθεί υπεύθυνα.
Το κυβερνόν ΡΑΝ πλήρωσε τα 12 εκατομμύρια πολίτες επιπλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας και τα χιλιάδες θύματα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του απερχόμενου προέδρου Καλντερόν, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post θα εγκαταλείψει την χώρα μετά τη λήξη της θητείας του φοβούμενος για τη ζωή του από τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών. Η Βάσκες, ερχόμενη τρίτη σε ψήφους, δήλωσε ότι αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα ως δημοκράτης.
Μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση θα είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και της αχαλίνωτης βίας, σχετιζόμενης κυρίως με το ναρκοεμπόριο. Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε ένα αξιοπρεπές εισόδημα για κάθε Μεξικάνο και έναν «άλλο τρόπο» αντιμετώπισης του οργανομένου εγκλήματος. Επιπλέον ο Πένια Νιέτο έχει εξαγγείλει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως την κατάργηση του κρατικού μονοπωλείου της εταιρίας πετρελαίου PeMex, που είχε εθνικοποιήσει ο αριστερός πρόεδρος Λάσαρο Κάρδενας το 1938.
Πηγή: El Pais Αρχική δημοσίευση: Sierra Maestra
χμ .Αυτές οι βλακείες με τ΄άφθαρτα πρόσωπα είναι παγκόσμιες, ε;
Θα καταργήσει εθνικοποίηση του 1938? Το πάει καλά. Η Αριστερά όμως γιατί ηττήθηκε, αν ηττήθηκε τελικά;
Νεότερη εξέλιξη: Το εκλογοδικείο αποφάνθηκε τελικά χθες ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι έγκυρο, μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων σε μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων κατόπιν καταγγελιών περί νοθείας της αντιπολίτευσης. Παρ’ όλα αυτά πολλά ερασιτεχνικά βίντεο έχουν κυκλοφορήσει που δείχνουν παραβάσεις στην εκλογική διαδικασία υπέρ του PRI.
Ο νικητής έχει προφίλ… πρωταγωνιστή σαπουνόπερας και δεν πρέπει να είναι και πολύ έξυπνος αφού δεν ήξερε να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως πόσο είναι ο βασικός μισθός και οι τιμές βασικών αγαθών. Ακόμα και ο μακαρίτης Κάρλος Φουέντες, που εδώ και χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί από την αριστερά είχε σχολιάσει ότι ο λεγάμενος είναι μετριότατος υποψήφιος. Επιπλέον δεν έχει διαψευστεί η αποκάλυψη της εφημερίδας Guardian ότι όταν ήταν ακόμα κυβερνήτης της πόλης του Μεξικού ο Νιέτο ήταν αναμειγμένος σε αντικανονική πώληση τηλεοπτικού χρόνου του καναλιού Televisa υπέρ του PRI. Για τα πετρέλαια τι να πούμε… «Καημένο Μεξικό, τόσο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τόσο μακριά από το Θεό», όπως έλεγε και ο δον Πορφίριο Ντίας.